Jobba hemifrån

Svårt att ta dig ut? Jobba hemifrån.
Många människor har svårt att röra sig utan att det gör ont. Reumatism och olika sorter av fibroser gör varje rörelse outhärdlig. Att ta sig utanför dörren är en stor utmaning. Att ta sig ner till affären är ett hjältemodigt dagsprojekt – att ta sig till ett jobb och sköta det är en länge sedan svunnen dröm. Allt annat än att röra sig mellan olika ställen i lägenheten har blivit den vardag som erbjuds.
Om du tillhör dessa människor kanske du också har nått dit att du på något sätt lärt dig hantera smärtan. Men du har aldrig lärt dig att hantera att du inte längre bidrar till något. Du har aldrig vant dig vid att inte nära samhället utan bara tära. Detta är något som gnager i dig varje dag och gör mer ont än att råka falla i vardagsrummet och sedan försöka kämpa dig upp igen.

Om du kämpat med alla dessa smärtor i flera år har du säkerligen haft många besök av din arbetsterapeut. Ni har bland annat provat ut ett tangentbord du kan använda utan att smärtan blir för stor – samt en mycket ergonomisk mus. Även datorskärm och stol är anpassad för att du åtminstone ska kunna sitta framför datorn och ha kontakt med omvärlden – när projektet att ta sig utanför dörren är för stort.
Nåväl – har du allt detta, då har du allt som behövs för att kunna jobba hemifrån.

Genast slår dina panikbromsar på. Du minns fortfarande hur du fick gå ner i tjänst gång på gång tills chefens och arbetskamraternas irritation blev för stor och skammen outhärdlig. Hur ska du någonsin kunna jobba igen tänker du? Ens hemifrån?

Jodå, det går. På internet finns många olika jobb du sköter hemifrån. Framförallt jobbar du hemifrån när du kan, när du kan och så mycket du kan. När du jobbar hemifrån är uppgifterna ofta väldigt flexibla. Du kan ta på dig så många uppdrag som du tror dig kunna hantera och behöver inte göra mer än så.
Låter det bra? Du kanske inte kan försörja dig på att jobba hemifrån, men du kan bidra. Du kan göra lite grann. Du har något att kämpa med och veta att när du håller på med det – då är du närande. Här finns inga chefer eller arbetskamrater som jämför och ställer olika sorters krav. Du bestämmer själv hur mycket du kan jobba hemifrån.